Review: iPad mini
18/02/2013 – 8:37 am | No Comment

iPad mini este varianta mai mica a celebrei tablete iPad, care incearca sa concureze cu celelalte tablete din clasa 7 inch.
Apple a intrat pe segmentul tabletelor de 7 inch la un interval destul …

Read the full story »
Altele

Tot felul de informatii despre tehnologia mobila. Noutati tehnologice, lansari dispozitive cu diverse functionalitati

Android

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie posesorul unui telefon Android

iPhone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui iPhone

Symbian

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon Symbian

Windows Phone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon cu Windows Phone 7 sau Windows Mobile

Home » Headline, Review, Windows Phone

Windows Phone 7 Series – un nou inceput

Submitted by on 16/02/2010 – 6:04 am12 Comments

Introducere

Ieri la ora 16:00 Steve Ballmer si alti cativa angajati Microsoft au lansat Windows Phone 7 Series. Cateva dintre zvonurile legate de acest sistem de operare s-au adeverit, insa nimic nu ne-a pregatit pentru ce avea sa urmeze.

Trecere de la nomenclatura Windows Mobile la Windows Phone a fost pregatita inca de anul trecut, de la lansarea Windows Mobile 6.5. Insa Windows Phone 7 Series este o experienta cu totul si cu totul diferita. Este mai revolutionar, as putea spune, chiar decat Windows 7.
De ce? Fiinca nu mai pastreaza nimic din invechita interfata Windows Mobile si fiindca din nou, usurinta in utilizare si dorintele utilizatorilor au fost respectate.


Cateva detalii tehnice

Inainte de a puncta plusurile si minusurile noului sistem de operare, va las cu un mic videoclip demonstrativ:

Dupa cum puteti observa, interfata este chiar originala. Nu incearca sa copieze nimic existent deja (are insa niste influente Zune HD) si vrea sa fie cat mai apropiata de nevoile reale ale utilizatorilor.

Software


Sistemul de operare pare, la prima vedere, monocrom si extrem de simplist. Insa deasupra acestui sistem de operare este ecranul de inceput (Start Screen) care cuprinde un fel de widgets animate in timp real, in concordanta cu functionalitatile fiecaruia. Widget-urile acestea nu sunt altceva decat cai de acces spre hub-uri. Hub-ul este un nou concept de organizare a datelor introdus in premiera de Microsoft in Windows Phone 7 Series.

Principalele Hub-uri sunt:

People – contine informatii si date despre contactele personale

Pictures – poate sincroniza atat albume facute cu camera proprie, cat si albume on-line sau de pe calculator. Bineinteles integrarea Facebook este si ea prezenta

Office – suport pentru cele mai importante aplicatii Office, fara a fi nevoie de conversii sau redimensionari. Se vrea a fi aceeasi experienta cu cea de pe calculator.

Music+Video – hub asemanator ca functionalitate cu Zune HD. Sincronizare cu Zune Software; eventual chiar si sincronizare wireless.

Games – integrare cu Windows Live. Foarte asemanator ca functionalitate cu platforma N-Gage a celor de la Nokia. Se doreste si posibilitatea de a juca/porta jocurile de pe Xbox 360

App Store – vom avea un portal comun (Marketplace) pentru Aplicatii, Jocuri si Muzica

Hardware

Din punct de vedere hardware nu au fost facute publice foarte multe informatii, dar se doreste ca telefoanele Windows Phone sa dispuna de tehnologii premium:

– ecran cu rezolutie WXVGA (800×480)
– ecranele vor fi de tip capacitativ (spre deosebire de majoritatea telefoanelor WM pana acum care sunt resistive)
– Windows Phone 7 Series va face uz de gesturi multi-touch (cu pana la 4 puncte de atingere deodata)
– telefoanele vor avea doar 3 butoane: Back, Start si Search

Dezavantaje

Bineinteles, oricat de revolutionar ar fi noul sistem de operare, nu este perfect. Dezavantajele  se adreseaza in principal doar unui anumit grup de utilizatori (power users) le voi trece mai jos, sub forma de lista:

– lipsa suportului Flash la lansarea din Decembrie 2010 (totusi Microsoft nu are nimic impotriva aceste tehnologii – lucru care nu poate fi spus si despre Apple)
– lipsa unui multi-tasking real; cel putin din prezentare, eu nu am inteles ca ar avea multi-tasking, ci un fel de pseudo-multi-tasking, mai mult o integrare comuna a aplicatiilor
– nevoia unui Zune Software; dupa experienta iTunes, chiar as prefera ca device-urile Windows Mobile sa se sincronizeze nativ cu PC-urile, fara vreun software aditional
– interfata mult prea simplista, aduce mai mult a LG Flash Interface decat a Smartphone. Pare mai mult un telefon decat un smartphone (lucru subliniat si in prezentare)
– aplicatiile vechi pentru Windows Mobile nu vor mai fi compatibile. Acesta este doar un zvon, dar avand in vedere evolutia sistemului de operare, ma indoiesc ca va exista compatibilitate. Asta inseamna o baza de aplicatii luata de la zero, iar intr-un mediu in care aplicatiile conteaza mai mult decat platforma in sine, nu stiu daca e un lucru asa bun
– interfata nu va putea fi schimbata de catre companiile OEM ca in cazul Windows Mobile 6.5 sau Android OS (HTC Sense UI, Motorola MotoBlur)
– tastatura on-screen nu pare a fi evoluat o data cu sistemul de operare

Puteti completa aceasta lista in comentariile de mai jos.

Concluzii
Inainte de a trece la concluzii va ofer spre vizionare un clip promotional prezentat tot in cadrul MWC 2010. Este un atac subtil catre toate celelalte platforme mobile existente si este o indicatie a directiei in care Microsoft doreste sa mearga cu noul produs.

De data asta Microsoft are cu ce sa porneasca la lupta. A ridicat standardele, iar ceilalti concurenti vor trebui sa se adapteze. In ciuda dezavantajelor mentionate, cred ca Windows Phone 7 Series va atrage o gama larga de utilizatori, atat din gama Smartphone-urilor cat si din gama telefoanelor fara prea multe functii si usor de utilizat. In acest sens, integrarea cu retelele social media este cel mai mare plus. Apoi vine interfata foarte atragatoare, as putea chiar spune mai atragatoare decat cea prezenta pe iPhone. Se pot observa cu usurinta efectele dintre diverse parti ale meniurilor si fluiditatea per total a sistemului de operare. In plus, Microsoft lucreaza cu cele mai cunoscute nume (HTC, Sony-Ericsson, Orange, AT&T) pentru a livra un produs impecabil.

Astept cu nerabdare si prezentarea din martie in care vom afla, probabil, mai multe detalii legate de partea de aplicatii si restrictii/liberatati in dezvoltarea pentru platforma Windows Phone 7 Series.

12 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.