Review: iPad mini
18/02/2013 – 8:37 am | No Comment

iPad mini este varianta mai mica a celebrei tablete iPad, care incearca sa concureze cu celelalte tablete din clasa 7 inch.
Apple a intrat pe segmentul tabletelor de 7 inch la un interval destul …

Read the full story »
Altele

Tot felul de informatii despre tehnologia mobila. Noutati tehnologice, lansari dispozitive cu diverse functionalitati

Android

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie posesorul unui telefon Android

iPhone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui iPhone

Symbian

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon Symbian

Windows Phone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon cu Windows Phone 7 sau Windows Mobile

Home » Cosmote, Headline, Orange, Vodafone, Windows Phone

Windows Phone 7 – Lansarea in Romania

Submitted by on 12/10/2010 – 6:16 pm9 Comments

InspectorGadget.info a fost prezent astazi la evenimentul organizat de Microsoft si anume: Lansarea Windows Phone 7 in Romania. Evenimentul international a avut loc ieri, fiind prezentat de Steve Ballmer.

La pupitrul evenimentului intern a stat Ionut Gaota – Mobility Bussines Group Lead. Prezentarea a tinut, la inceput, liniile celei americane, dar s-a detasat mai apoi pentru a oferi informatii aplicabile/valabile pe plan national.

Nu voi incepe prin a detalia sistemul de operare in sine. Am facut asta intr-un articol precedent si consider ca informatiile de acolo sunt destul de bine organizate. Voi face totusi o scurta trecere in revista, pentru a avea un punct de plecare pentru discutiile/concluziile ce vor urma:

Microsoft incearca sa isi rebranduiasca diviza de telefonie mobila. Incearca sa se apropie mai mult de utilizatori, in timp ce pentru sectorul business Windows Mobile 6.5 ramane inca o optiune.

In acest nou proces de redefinire, compatibilitatea dintre hardware, software si experienta utilizatorului este esentiala. Specificatiile minime pentru un telefon cu Windows Phone 7 raman in picioare: Procesor 1GHz, 512 RAM, ecran ce suporta multi-touch, camera de minim 5 Mpx, 3 butoane hardware (Back, Search, Home).

Informatiile pe care le-am gasit interesante din timpul conferintei vor fi clasificate mai jos in pozitive si negative (parere proprie, puteti interveni printr-un comentariu acolo unde credeti ca este cazul):

Pozitive:

– data la care Windows Phone 7 va ajunge in Romania va fi la putin timp 21 octombrie (data lansarii internationale)

– Microsoft si partenerii au semnat/vor semna contracte cu toti operatorii importanti de telefonie mobila din Romania. Astfel vom avea Windows Phone 7 si la Orange si la Vodafone si la Cosmote

– Windows Phone 7 se lanseaza pe 9 telefoane la nivel international si pe 4 la nivel intern (pana la sfarsitul anului). Asta inseamna o gama variata de telefoane, dintre care aproape jumatate ajung si la noi in tara in timp util

– avem sincronizare cu Yahoo! si Google atat pentru email cat si pentru calendar (asta pe langa sincronizarea cu Windows Live)

– efectele de tranzitie dintre tile-uri/hub-uri sunt atractive si placute privirii (cu toate ca au o durata destul de lunga de afisare)

– telefonul este incredibil de rapid; chiar daca nu avea aplicatii instalate, prima impresie este foarte importanta, iar Windows Phone 7 castiga la acest capitol.

– usurinta in utilizare este si ea un avantaj al Windows Phone 7. Poate nu este chiar la fel de simplu ca iOS, dar cu siguranta este mai intuitiva decat cea de pe Android (sau poate m-am simtit eu mai atras de hub-uri si “typography” decat era cazul)

– putem edita fisiere Office (docx, xlsx, pptx) chiar si prin Sharepoint. Le putem uploada si pe SkyDrive.

– este permis si implementat transferul de fisiere prin Bluetooth

– prin serviciile Windows Live se poate localiza telefonul pierdut sau se pot sterge informatiile de la distanta.

– aplicatia calendar poate afisa mai multe calendare in acelasi timp, in culori diferite. Un lucru foarte util.

– dezvoltatorii vor putea folosi Visual Studio Express Phone (gratuit) pentru a realiza aplicatii

Negative:

– in principiu, aspectele negative sunt in stransa legatura cu incercarea Microsoft de a usura utilizarea Windows Phone 7 si de a elimina acele elemente care distrag atentia

– nu avem copy/paste – nu mai comentez la acest aspect decat faptul ca functionalitatea va veni la inceputul lui 2011

– nu avem nici multitasking, dar la fel ca iPhone/iOS, starea aplicatiilor este pastrata, astfel incat atunci cand pornim o aplicatie ajungem in punctul in care era inainte de inchidere.

– nu avem updatare OTA; trebuie sa bagam cablul USB in telefon pentru a updata software-ul

– in Romania nu avem inca MarketPlace (si nici nu a fost precizata o data pentru disponibilitatea acestuia); asta inseamna ca mult timp dupa achizitie nu vom putea instala aplicatii pe telefon. Un smartphone in ziua de azi este definit de aplicatiile pe care le ofera.

– Windows Phone 7 NU este inca localizat in limba romana

– la fel ca iPhone-ul, telefoanele Windows Phone 7 nu vin cu suport pentru carduri mini/microSD; suportul va fi implementat, dar pana atunci va trebui sa ne multumim cu memoria interna ce incepe undeva la 4GB.

– browser-ul nu suporta nici Silverlight si nici Flash in acest moment. Microsoft nu are o politica impotriva acestui gen de tehnologii, doar ca nu au fost implementate inca. Videoclipurile Youtube sau de pe Facebook pot fi vizualizate.

– browser-ul bazat pe IE7 nu suporta mai mult de 6 tab-uri deschise in acelasi timp. Nu e neaparat putin, dar nici eficient nu e sa fii atent la cate tab-uri ai deschise

– s-a renuntat la suport-ul pentru un FileBrowser (prezent in Android, Symbian, Windows Mobile 6.5). Memoria telefoanele Windows Phone 7 nu mai poate fi folosita ca stick portabil.

– interfata nu poate fi personalizata/schimbata. Acest lucru are si unele avantaje, dar de preferat este sa poti schimba mai mult decat culoarea :). Singurele posibilitati de customizare sunt adaugarea de Hub-uri sau tile-uri.

– Zune pentru muzica si video. Desi personal imi place interfata, nu cred ca era necesara integrarea aplicatiei Zune.. preferand sa ma lipsesc de avantajele acesteia pentru posibilitatea de a adauga melodii direct prin drag&drop intr-un folder.

– dezvoltatorilor de aplicatii din Romania nu le este oferita inca nici o solutie pentru a intra a-si pune in practica ideile

Acum ca ati aflat cateva informatii despre Windows Phone 7 va voi arata cateva imagini si un clip demonstrativ. Nu intainte de a va mentiona faptul ca veti putea achizitiona telefoane cu Windows Phone 7 si prin distribuitori autorizati, fara contract (eMag, Internity).

Dupa cum probabil ati observat si in imaginea de mai sus, telefoanele ce vor fi disponibile in urmatoarea perioada Romania sunt:

HTC Mozart (specificatii si design asemanatoare lui HTC Desire)

HTC HD7 (specificatii identice cu ale lui HTC HD2)

LG Optimus 7

Samsung Omnia 7

Am avut la dispozitie doar un LG Optimus 7 si un HTC Mozart pentru teste. Rezultatele sunt mai jos:

InspectorGadget.info

HTC Mozart vs HTC Desire

HTC Desire vs iPhone 3G vs LG Optimus 7

InspectorGadget Landscape

Iar pentru o demonstratie live a vitezei de reactie Windows Phone 7, urmariti clipul de 2 minute:

9 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.