Review: iPad mini
18/02/2013 – 8:37 am | No Comment

iPad mini este varianta mai mica a celebrei tablete iPad, care incearca sa concureze cu celelalte tablete din clasa 7 inch.
Apple a intrat pe segmentul tabletelor de 7 inch la un interval destul …

Read the full story »
Altele

Tot felul de informatii despre tehnologia mobila. Noutati tehnologice, lansari dispozitive cu diverse functionalitati

Android

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie posesorul unui telefon Android

iPhone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui iPhone

Symbian

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon Symbian

Windows Phone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon cu Windows Phone 7 sau Windows Mobile

Home » Headline, iPhone, Review

iPhone OS 4.0 – detalii complete

Submitted by on 08/04/2010 – 9:19 pm9 Comments

iPhone OS 4.0Mult asteptatul update pentru iPhone OS 4.0 a fost dezvaluit astazi chiar de catre Steve Jobs.

Au circulat multe zvonuri in legatura cu imbunatatirile si functionalitatile ce vor fi incluse in iPhone OS 4.0, dar majoritatea erau doar speculatii.

Voi sari peste datele numerice publicate de Apple, nu pentru ca nu ar fi interesante, ci pentru ca nu fac obiectul articolului.

Ce fac insa obiectul articolului sunt cele 7 functionalitati principale aduse de iPhone OS 4.0 si anume:


Multitasking

Asteptam functia asta inca de cand…. s-a lansat primul iPhone 2G. Un pseudo-multitaksing exista si acum in iPhone OS 3.x, insa este valabil doar pentru aplicatiile native iPhone: Safari, Mail, iPod.

Nici acum nu vom avea parte de un multi tasking adevarat, ca pe PC sau pe  Android. Aplicatiile vor avea insa acces la cateva servicii de baza pentru a creea impresia unui multi-tasking. Este vorba de:

– Background Audio

– Voice over IP (demonstrata pe Skype, plus multitasking in timpul unei convorbiri pe Skype)

– Background Location

– Push Notifications

– Local notifications

– Task completion (de exemplu se poate continua in background descarcarea unei aplicatii)

– Fast app switching (posibilitatea de a schimba rapid intre aplicatii, in pozitia in care au fost lasate). Schimbarea se realizeaza prin apasarea dubla a butonului Home si arata ca in imaginea de mai jos (o lista cu aplicatiile apare in parte de jos a ecranului; se poate face scroll orizontal prin lista)

Folders

Nu cred ca sunt singurul care s-a plictisit sa navigheze prin paginile de aplicatii iPhone. Daca tot ai 150.000 de aplicatii in Appstore, ma gandesc ca adaugi si o modalitate de navigare facila. Au adaugat-o, putin cam tarziu, dar macar acum exista. Pentru crearea unui folder trebuie doar sa mutati o iconita peste alta iconita. Folder-ul va fi creat automat iar iconita sa va fi o reprezentare a iconitelor anterioare. Numele directorului poate fi schimbat dupa crearea acestuia.

Home Screen Wallpaper

Intr-un exces de bunavointa, Jobs a aprobat si posibilitatea schimbarii imaginii de fundal a ecranului principal (Home Screen). Acum putem obtine o infatisare asemantoare temelor Winterboard din Cydia fara jailbreak.

Email

Si aplicatia Email este imbunatatia. In primul rand primeste Unified Inbox, adica posibilitatea vizualizarii emailurilor de pe toate conturile sincronizate in acelasi loc. Apoi, s-a implementat functia de threaded messages, adica gruparea email-urilor pe conversatii (ca in Gmail). S-a adaugat si posibilitatea sincronizarii cu mai multe servere Exchange si posibilitatea deschiderii atasamentelor cu ajutorul aplicatiilor instalate pe iPhone.

iBook

Aplicatia nativa de pe iPad este acum portata si pe iPhone. Chiar daca nu consider ca iPhone-ul are un ecran demn de un e-Book Reader, Apple incearca sa scoata bani din orice si sunt sigur ca va exista un numar de oameni carora le va fi de folos o astfel de aplicatie. Mai ales ca permite sincronizarea cu iPad-ul. PS: aplicatia vine si cu o carte gratuita: Winnie the Pooh

Games Center

Avand in vedere numarul jocurilor de pe iPhone si popularitatea iPhone OS ca platforma de jocuri printre dezvoltatori, Game Center vine ca un pas logic. In plus, ataca direct platforma N-Gage a celor de la Nokia (platforma de care nu a mai auzit nimic de ceva vreme) si nou anuntatul XBOX Center de pe Windows Phone 7. Chiar daca Apple nu are (inca) si o consola, Game Center-ul ofera posibilitatea de a invita prieteni intr-un anumit joc, de a gasi adversari competitivi sau de a nota realizarile (eventual intr-un top).

iAd

Ca raspuns al intrarii agresive Google pe piata de Mobile, Apple intra, la fel de agresiv, pe piata de Mobile advertising. Strategia lor este una inovativa si permite o reclama mult mai targetata si eficienta. Reclama nu mai este afisata in formatul clasic ci este interactiva, folosind chiar standardul HTML 5. As putea spune, chiar (cc @clickio) ca reclamele Apple sunt aplicatii in sine (mai degraba WebApps) plasate in interiorul aplicatiilor ad-suported. Avem jocuri-reclama, filmulete-reclama  si un meniu interactiv al reclamei. Totusi sugestia lui Jobs de a pune o reclama la 3 minute mi se pare cel putin intruziva.

Alte functionalitati/informatii

Pe langa cele 7 functionalitati principale, iPhone OS 4.0 aduce peste 100 de alte mici imbunatatiri cum ar fi: crearea de playlist-uri, zoom digital 5x, focus in video, aplicatii cadou, geotagging, organizarea pe locatii in Photo, tastaturi bluetooth, spell ceck, cautare in SMS-uri si MMS-uri. Developerii au primit 1500 de noi API.

Compatibilitate

iPhone OS 4.0 va fi complet compatibil cu iPhone 3Gs si iPod Touch 3rd gen si doar partial compatibil cu iPhone 3G si iPod touch 2nd gen. iPad-ul va primi acest update abia in toamna, iar telefoanele mentionate mai sus din aceasta vara.

iPhone 2G si primul iPod touch NU vor primi acest update (cel putin oficial nu s-a facut nici o mentiune in acest sens).

Concluzie

Dupa cum vedeti, functionalitatile iPhone OS 4.0 nu aduc mai nimic nou pe piata smarphone-urilor. Majoritatea platformelor concurente stiu deja ceea ce iPhone aduce abia in versiunea 4.0 a sistemului de operare. Totusi, nu trebuie scapata din vederea strategia Apple de Mobile Advertising, care ataca direct bussines-ul Google. Intr-o perioada in care accentul se pune din ce in ce mai mult pe mobile, advertising-ul/reclama se vor muta, natural, in acelasi mediu, iar Google nu are inca o strategie valida sau comparabila cu cea a Apple. Advertising-ul in Browser inca este ok, dar nu este adaptat la mobil, iar Apple, pot spune, ca a reinventat advertising-ul pe mobil o data cu iPhone OS 4.0. Ramane de vazut care va fi raspunsul Google la aceasta provocare.

sursa imagini/info: Engadget live

9 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.