Review: iPad mini
18/02/2013 – 8:37 am | No Comment

iPad mini este varianta mai mica a celebrei tablete iPad, care incearca sa concureze cu celelalte tablete din clasa 7 inch.
Apple a intrat pe segmentul tabletelor de 7 inch la un interval destul …

Read the full story »
Altele

Tot felul de informatii despre tehnologia mobila. Noutati tehnologice, lansari dispozitive cu diverse functionalitati

Android

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie posesorul unui telefon Android

iPhone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui iPhone

Symbian

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon Symbian

Windows Phone

Stiri, informatii, tutoriale, aplicatii si tot ce are nevoie utilizatorul unui telefon cu Windows Phone 7 sau Windows Mobile

Home » Featured, Nokia, Non-smartphone

Nokia X2-00 – Review

Submitted by on 09/06/2011 – 10:46 am10 Comments

Modelul X2-00, produs de Nokia, face parte dintr-o serie de telefoane mobile dedicate muzicii, o serie care era cunoscută anterior sub numele de Xpress Music, fiind lansat anul trecut, în luna aprilie.
Este disponibil în două variante: Silver Blue și Red Black. Varianta pe care am testat-o a fost prima.

Pachetul

Telefonul vine într-un pachet suficient de mare încât să „adăpostească” ceea ce găsim înăuntru: telefonul, încărcătorul, acumulatorul, căștile și manualul de utilizare. De asemenea, găsim și un card Micro SD de 2GB, „ascuns” în slotul pentru card al telefonului. Nu a venit blocat în nici o rețea de telefonie, personal testând telefonul cu o cartelă Vodafone și una Orange și cred că funcționează și cu o cartelă Cosmote.

010203

040506

070809

131920

212223

Telefonul

Este un candy-bar ce nu este echipat cu ecran tactil, ca majoritatea telefoanelor multimedia, dar se poate dovedi foarte util celor ce nu prea agreează acel tip de telefoane, dispunând însă de butoane multimedia, plasate atât în stânga, cât și în dreapta dispozitivului.

Astfel, pe partea laterală stângă avem butoanele Back, Play/Pause, Forward, iar pe partea dreaptă avem butoanele cu care se poate seta volumul, slotul pentru card (suportă atât Micro SD cât și Micro SDHC) și butonul pentru activarea camerei foto (se activează doar când te afli în ecranul principal).

272829

În partea de jos avem doar un locaș unde putem atașa un șnur pentru telefon și presupun că microfonul îl avem tot acolo.

32

Sus avem: mufa pentru căști de 3,5 mm, mufa pentru încărcare, mufa Micro USB (deși telefonul are această mufă, în pachet nu regăsim cablul omonim).

33

Pe spate avem un capac metalic, iar deasupra avem camera foto de 5 MP, ce are și funcție de cameră video ce filmează la rezoluția de 240p. De asemenea, avem și un blitz LED, pentru o iluminare mai bună a fotografiilor și a filmulețelor, putând fi activat și ca lanternă (nu cunosc exact câți lucși are lanterna, dar cu siguranță pot afirma că e una dintre cele mai puternice de pe un telefon Nokia, depășind-o și pe cea din Sony Ericsson Vivaz).

34

Greutatea modelului X2-00 este una surprinzător de mică – 82 de grame, fiind totuși suficient de solid pentru a nu-l scăpa din mână.

Dimensiunile telefonului sunt: 111x47x13,3 mm, aproximativ la fel de mare în lungime precum este celălalt telefon al meu, modelul Zapp Z910i.

SDC11003

Ecranul este unul care are 256000 de culori, diagonala de 2,2 inch, în centimetri asta însemnând 5,58 cm, fiind un ecran de tip TFT LCD. Vizibilitatea în lumina soarelui este una relativ bună, putând citi mesajele primite. Luminozitatea nu se poate regla, una dintre cauze fiind sistemul Series 40, și alte telefoane ce îl folosesc confruntând cu acest minus.

Tastatura este una suficient de spațioasă pentru a scrie rapid, spre deosebire de cea a unui alt model cu care am avut recent tangențe, Motorola WX181, care avea o tastatură imposibilă.

Conectivitate

Pe partea de conectivitatea avem conexiune la Internet prin EDGE, Bluetooth 2.1, microUSB.

Aplicații și sistem de operare

Nefiind un telefon cu sistem de operare performant (Series 40), nu dispune de o gamă atât de largă de aplicații precum regăsim în cadrul celorlalte sisteme de operare mobile. Avem acces la Ovi Store, de unde putem descărca niște aplicații, jocuri, ringtone-uri, clipuri video și teme.

Când este să vorbim despre firmware, telefonul vine cu versiunea 04.80, dar se poate face upgrade la versiunea 08.17, care aduce un browser nou, Ovi, dar și îmbunătățiri la nivel de stabilitate și performanță.

Nu regăsim multitasking, însă avem ceva asemănător acestei funcții în momentul când putem asculta muzică din player sau la radio și în același timp intrăm într-o aplicație. Dar doar atât avem.

Aplicațiile pot fi descărcate din Ovi Store, existând relativ multe aplicații, dar doar vreo 10-20 au chiar o utilitate reală.
Astfel, pentru a utiliza la maximum conexiunea la Internet, poți folosi următoarele aplicații:

 1. Snaptu – este o aplicație care oferă conectarea la Twitter, Facebook, poți citi feed-urile (se poate chiar face import din Google Reader, dar nu se sincronizează cu el), poți vedea prognoza cu ajutorul AccuWeather, poți vedea evenimentele din Google Calendar ș.a.m.d. Este foarte utilă aplicația, mai ales dacă vrei să rămâi la curent cu ceea ce se întâmplă pe Twitter și Facebook și când ești plecat. De asemenea, poți încărca și fotografii care să fie afișate pe ambele rețele sociale (ce-i drept, rezoluția este una mică, neexistând posibilitatea de a încărca fotografii făcute anterior).
 2. Nimbuzz! – un client de mesagerie instant, ce suportă următoarele rețele: Yahoo!, Google Talk, Windows Live, Facebook, AIM, My Space. Cu toate că mai demult l-am folosit și eu pe un alt telefon și funcționa excelent, acum nu a vrut cu nici un chip să se conecteze.
 3. eBuddy – acest client de mesagerie instant se poate conecta la MSN, Yahoo!, AIM, Google Talk, MySpace, ICQ, Facebook, Hyves. Spre deosebire de primul, acesta se conectează și funcționează în timp util.
 4. Opera Mini – acest browser, care este și cel mai folosit din lume pe terminale mobile, vine preinstalat pe telefon. Din păcate, versiunea cu care vine este 4.2.20457. Pe Ovi Store găsim versiunea 6.0.24288, care nu poate înlocui însă browserul implicit, cele două putând funcționa astfel încât o versiune să nu schimbe setările alteia. Prefer să folosesc ultima versiune, aceasta reușind să facă o economie mai mare de trafic decât cea preinstalată.

Cu toate că am folosit constant conexiunea de Internet pe telefon, în 23 de zile am reușit să consum 116 MB din 250 MB.

Jocurile cu care vine telefonul sunt în versiune completă, spre deosebire de alte telefoane, fie ele de la Nokia sau de la alte branduri, care oferă jocuri în versiune demo sau trial. Titlurile care însoțesc Nokia X2-00 sunt: Block’d, Bounce Tales, Brain Champ, City Bloxx, Diamond Rush, Rally 3D, Snake III și Sudoku. La fel ca și mai sus, Ovi Store poate asigura jocuri, unele dintre ele gratuite, dar care necesită o conexiune la Internet, jocurile fiind oferite în versiune full, dar pentru asta trebuie vizionate niște reclame, deci atenție la acest aspect, pentru ca să nu vă treziți cu traficul de date consumat subit.

Camera foto și video

Telefonul Nokia X2-00 vine echipat atât cu o cameră foto, cât și cu una video, după cum spuneam și mai sus. Calitatea fotografiilor pe care acest telefon le face este una care poate fi încadrată la nivel mediu în privința telefoanelor ce au o cameră de 5 megapixeli. Camera foto oferă posibilitatea de a regla niște efecte precum sepia, negativ și scală de gri. Nu salvează setările făcute, așa că dacă vreți să faceți poze alb-negru, de exemplu, trebuie să setați de fiecare dată din setări, pentru a face acest lucru.
Blitz-ul poate fi setat astfel încât să funcționeze automat, să fie activat de fiecare dată sau să fie dezactivat total. Spre deosebire de setarea menționată anterior, aceasta rămâne salvată.
De asemenea, poți seta ca aparatul să facă o poză automat, după 3, 5 sau 10 secunde după ce ai apăsat butonul. Nu e neapărat o funcție prea utilă, având în vedere că pe toate laturile, telefonul are un unghi de înclinație ce nu permite ca acesta să stea în poziție verticală și nici orizontală.
Balanța alb, cum au tradus cei de la Nokia, te ajută să faci fotografiile în funcție de locul unde ești. Astfel, dacă ești afară, setarea care trebuie folosită este Lumina zilei, dacă ești într-o cameră ce folosește becuri incandescente se folosește Incandescent, iar dacă în acea cameră avem becuri fluorescente se folosește Fluorescent. Sau poți lăsa telefonul să aleagă ce este mai bine pentru tine în funcție de mediul în care te afli.
Mai avem o setare, Format portret, care schimbă orientarea camerei, de pe orizontal pe vertical.

Putem încărca fotografiile făcute în contul Flickr, dacă avem unul, la rezoluția dorită, iar timpul de încărcare al unei fotografii este unul de aproximativ 2-3 minute.

Rezoluțiile care pot fi folosite cu această cameră sunt:

 • 5.0MP,

Fotografie0314

 • 3.2MP,

Fotografie0315

 • 2.0MP,

Fotografie0316

 • 1.2MP,

Fotografie0317

 • 0.5MP,

Fotografie0318

 • 0.3MP,

Fotografie0319

 • 0.1MP.

Fotografie0320

Niște exemple în care să vedeți cât de bine se descurcă telefonul, în diverse situații, puteți vedea mai jos:

Fotografie0029Fotografie0032Fotografie0066

Fotografie0082Fotografie0092Fotografie0128

Fotografie0144Fotografie0147Fotografie0145

Fotografie0170Fotografie0180Fotografie0181

Fotografie0182Fotografie0184Fotografie0219

Fotografie0232Fotografie0238Fotografie0255

Fotografie0263Fotografie0207

Camera video are o rezoluție maximă de 240p, iar setările de care dispune camera video sunt aceleași ca și în cazul camerei foto, în plus având posibilitatea de a filma clipuri fără sunet, iar Format portret oferă posibilitatea de a filma pe ascuns , fără ca lumea să își dea seama, cel puțin nu din prima.

Exemple ale rezoluțiilor clipurilor filmate cu telefonul puteți vedea mai jos:

Funcționalități

În caz că nu v-ați dat seama deja, telefonul are un player audio, completat de niște boxe stereo încorporate de foarte bună calitate. De asemenea, poate funcționa ca și player video, și chiar poate face streaming de pe YouTube, urmărind clipurile căutate direct pe mobil.

Are incluse și toate funcțiile oferite de Nokia în marea majoritate a telefoanelor:

 • Ceas alarmă;
 • Calculator;
 • Înregistrare (înregistrează sunetele în format amr)
 • Listă de rezolvat;
 • Note;
 • Temporizator (poate fi setat și tastând direct din ecranul de start peste câte ore, minute și secunde vrei ca telefonul să te notifice);
 • Cronometru;
 • Agendă (calendar);
 • Email (poți verifica emailurile din contul Ovi, Yahoo!, Gmail, Windows Live dar și alte adrese de email);
 • Radio FM cu RDS (nu este necesară inserarea căștilor, radioul având o antenă internă);
 • Galerie foto (poți vedea fotografiile făcute și le poți edita, având o serie de opțiuni obișnuite de editare);
 • Galerie video (poți vedea clipurile filmate, dar nu se pot edita).

Disponibilitate și preț

Momentan, Nokia X2-00 poate fi achiziționat de la un singur operator de telefonie mobilă, Vodafone, pentru aproximativ 491 RON, fără conectare, sau 284 RON pentru un abonament Vodafone Complet 500 pentru 2 ani. Există, desigur, și alternativa pe care o prefer eu, achiziționarea de la un magazin online, printre magazinele care au pe rafturi acest produs regăsind:

Plusuri

+ claritate audio foarte bună și volum foarte mare al boxelor;
+ boxe stereo încorporate;
+ cameră foto de 5MP;
+ design atrăgător, ajutat foarte mult de capacul din spate de metal;
+ posibilitatea de a accesa Internetul direct de pe telefon;
+ căștile incluse în pachet au o claritate și un bas aproape excelent;
+ posibilitatea de a înlătura cardul de memorie fără a mai scoate bateria, locașul cardului fiind amplasat într-un loc accesibil, pe partea laterală dreapta;
+ consum scăzut de trafic pe Internet, cu o folosire regulată;
+ vizualizare a SMS-urilor primite în format de conversație, putând vedea mesajele primite de la o persoană dar și răspunsurile trimise către ea, în același loc;
+ butonul de răspundere la apeluri poate afișa, atunci când ne aflăm pe ecranul de start al telefonului, toate apelurile, fie ele efectuate, primite sau nepreluate, spre deosebire de modelele mai vechi produse de Nokia, ce afișau doar apelurile efectuate la apăsarea acelui buton;
+ se încarcă în aproximativ 3 ore și 30 de minute;
+ raport calitate/preț bun.

Minusuri

bateria nu are o durată de viață prea mare dacă folosești o conexiune la Internet (dacă nu folosești, sau folosești mai rar nu o să fie probleme cu bateria);
– restartarea ocazională a telefonului;
– lipsa autofocusului la camerele foto și video;
– rezoluție video scăzută;
– nu se poate regla luminozitatea;
– cu toate că pentru gestionarea telefonului e necesar Nokia Ovi Suite, nu se pot descărca direct din Ovi Store programe, jocuri ș.a., fiind necesară activarea unei opțiuni de Internet mobil pe telefon;
– pentru a scoate cartela SIM, trebuie înlăturată bateria.

Concluzii

Este un telefon ce are un design atrăgător, cu un player audio completat de niște boxe stereo încorporate, o cameră de 5 megapixeli și cu un raport calitate/preț ce te face să spui că i-ai jefuit pe cei de la care ai cumpărat telefonul. Se adresează celor care nu sunt dispuși să dea prea mulți bani pe un telefon ce încorporează aceste funcții, dar care oferă minimul necesar pentru utilizatori.

Nota pe care i-o ofer telefonului este 7,5.

Pentru orice alte nelămuriri despre acest telefon mobil, puteți lăsa jos un comentariu, iar eu o să fac tot posibilul să ofer răspunsuri la întrebările voastre.

10 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.